Arnela Nadarević

Arnela Nadarević

Je zdaj pravi trenutek za nakup nepremičnine?

Če nas je prej pri odločanju o nakupu ali prodaji nepremičnine zaradi dejavnikov, kot so vrtoglave cene in nepredvidljiv trg, spremljal občutek dvoma in smo zrli skozi okno negotovosti, nas je zdaj epidemija Covida-19 pahnila v skoraj popolno negotovost, ki je s seboj prinesla tudi strah. 

Naše izkušnje in prav tako izkušnje kolegov v stroki govorijo, da se velik odstotek ljudi pred nakupom nepremičnine sprašuje, če je res tisti pravi čas za to. V »predkoronskih« časih bi večino dvomov pripisali cenam in upanju, da bodo te v prihodnosti nekoliko nižje. Tako so v strahu pred tveganjem, da bi v primeru nižjih cen v prihodnosti, v danem trenutku za nepremičnino odšteli preveč, mnogi z nakupom odlašali. Izbruh epidemije, nepredvidljivi vladni ukrepi in upadanje gospodarske rasti pa so prinesli nove dvome in strahove. Svet se je »ustavil« in z njim mnogi načrti.   

Čeprav je bilo z izrednimi razmerami pričakovati padec cen nepremičnin, se pred našimi očmi odvija precej drugačen, prav nič željen scenarij –  cene, ki od leta 2015 linearno naraščajo in so v zadnjih dveh letih dosegle rekordne zneske (v prestolnici je za kvadratni meter potrebno odšteti skoraj tri tisoč evrov), trend naraščanja tudi v teh posebnih, za vse nas nehvaležnih okoliščinah, še dalje zasledujejo.

Kaj je razlog za tako visoke cene? Bodo te še naprej vrtoglavo rastle ali bodo strmoglavile? Kakšne razmere lahko v prihodnosti pričakujemo na trgu nepremičnin?

Žal razmer na trgu nihče ne more zagotovo predvideti, a kot ekonomistka ne morem mimo temeljev delovanja tržnega mehanizma - ponudbe in povpraševanja, ki določata tržno ceno. Dokler bo povpraševanje večje od ponudbe in količina denarja v obtoku velika, bodo cene ostale nespremenjene ali še naraščale, tako preprosto je. Ponekod se gradijo nova stanovanja, a bistveno premalo, da bi ta lahko znatno vplivala na cene, medtem ko banke z ugodnimi obrestnimi merami pospešujejo prodajo stanovanjskih kreditov. Velik presežek povpraševanja na trgu nepremičnin se nato odraža v naraščajočih cenah. 

Kupcem nizke obrestne mere stanovanjskih kreditov predstavljajo nadvse privlačno priložnost, vendar so časi negotovi in nemogoče je vnaprej predvideti, kako bodo ti vplivali na potrošnikove finance, zato je lahko za vse, ki nimajo zanesljive zaposlitve, nakup v tem času tvegano dejanje.

Odgovorno trdim, da je pravi čas za nakup takrat, ko finančno pripravljeni, z zanesljivimi in rednimi prihodki, najdete nepremičnino, ki jo želite kupiti. Nakup nepremičnine je vedno korak v pravo smer, če s svojimi financami ravnate pametno in jih ne preobremenite. Nepremičnine so temeljna varnost in na svoji vrednosti ne izgubljajo. 

Zaključujem z mislijo R. Browna, v upanju, da prežene vaše dvome, vas spodbudi in odgovori na morebitna vprašanja, ki se vam porajajo: “najboljši čas za nakup nepremičnine je vedno pet let nazaj”. 

10.03.2021

Arnela Nadarević

Mnenja

Naročite se na naše novice...

... in ne zamudite novih nepreimčnin ter posebnih ponudb!